Hormony v pitné vodě: skrytá hrozba a jak se proti nim chránit

hormony-pitna-voda

Mezi jedny z nejzávažnějších kontaminantů pitné vody patří hormony. Tyto látky mohou mít vážné dopady na lidské zdraví. Podívejme se, jak se hormony dostávají do pitné vody, jaké mohou mít negativní účinky a jak se proti nim chránit.

Jak se hormony dostávají do pitné vody

Hormony v pitné vodě pocházejí z různých zdrojů. Patří mezi ně: 

  • Farmaceutický odpad: Léky, které obsahují hormony, se mohou dostat do vodního systému skrze nesprávně zlikvidované léky.
  • Průmyslový odpad: Některé průmyslové procesy produkují odpadní vody obsahující hormonální látky.
  • Zemědělství: Hnojiva a pesticidy obsahující hormony mohou kontaminovat vodní zdroje přes odtoky z polí.

Účinky hormonů v pitné vodě

Přítomnost hormonů ve vodě má negativní účinky na lidské zdraví, včetně:

  • Poruch endokrinního systému: Hormony narušují normální funkce hormonálního systému, což vede k různým zdravotním problémům.
  • Reprodukčních problémů: Dlouhodobé vystavení hormonům ovlivňuje reprodukční zdraví u mužů i žen.
  • Růstových poruch: U dětí hormony ovlivňují normální růst a vývoj.

Jak se chránit před hormony v pitné vodě

Nejúčinnějším způsobem, jak se chránit před hormony v pitné vodě, je použití kvalitních filtrů a změkčovačů vody. Na našem e-shopu najdete širokou škálu produktů, které vám pomohou udržet čistou a bezpečnou pitnou vodu.

 

Jak se zbavit hormonů ve vodě 

​​Odstranění hormonů z pitné vody vyžaduje pokročilé technologie. Existuje několik metod, které se používají k odstranění hormonů a dalších kontaminantů z vody:

  1. Aktivní uhlí: Filtry s aktivním uhlím mohou adsorbovat různé organické sloučeniny včetně hormonů. Tyto filtry jsou běžně používány v domácích filtračních systémech.
  2. Ozonizace: Tento proces zahrnuje použití ozonu, který je silným oxidačním činidlem a může rozkládat organické sloučeniny jako hormony.
  3. Reverzní osmóza (RO): Systémy s reverzní osmózou používají polopropustnou membránu k odstranění širokého spektra kontaminantů, včetně hormonů, těžkých kovů, bakterií a virů.
  4. Ultrafialové (UV) záření: UV dezinfekce vody pomáhá rozkládat určité chemické látky včetně hormonů. Tato metoda je často kombinována s jinými technologiemi pro zvýšení účinnosti.
  5. Pokročilé oxidační procesy (AOPs): Tyto procesy zahrnují použití silných oxidačních činidel, jako je peroxid vodíku a UV světlo, k rozkladu organických znečišťujících látek.
  6. Ionizace a elektrochemická oxidace: Tyto techniky využívají elektrický proud k rozkladu organických molekul.
 

Doporučení pro domácí použití

  • Nákup kvalitního filtračního systému: Investujte do filtračního systému, který kombinuje aktivní uhlí a reverzní osmózu.
  • Pravidelná údržba: Filtry pravidelně měňte a udržujte v čistotě.
  • Monitorování kvality vody: Pravidelně testujte kvalitu vody. Pomohou vám s tím měřící zařízení

Výhody používání filtrů vody 

  • Efektivní odstranění hormonů: Filtry odstraní až 99 % hormonálních látek z vaší pitné vody.
  • Zlepšení kvality vody: Kromě hormonů odstraňují také další kontaminanty, jako jsou těžké kovy, pesticidy, mikroorganismy, bakterie, viry a další chemikálie přítomné ve vodě.
  • Zlepšení chuti a vůně: Filtrovaná voda má lepší chuť a vůni, protože neobsahuje nepříjemné pachy a příchutě způsobené chlorem a jinými chemikáliemi.
  • Zdravější voda: Pití filtrované vody pomáhá snížit riziko zdravotních problémů způsobených kontaminanty ve vodě, jako jsou hormonální disruptory, pesticidy a těžké kovy.
  • Šetrnost k životnímu prostředí: Používáním filtrů na vodu snížíte spotřebu balené vody a tím i plastového odpadu.
  • Úspora peněz: Investice do filtračního systému je z dlouhodobého hlediska levnější než pravidelné nakupování balené vody.
 

Výhody používání změkčovačů vody

  • Prevence usazování vodního kamene: Změkčovače vody odstraňují minerály jako jsou vápník a hořčík, které způsobují tvrdost vody a usazování vodního kamene v potrubí, spotřebičích a sanitárním zařízení.
  • Prodloužení životnosti spotřebičů: Tvrdá voda způsobuje usazování vodního kamene v pračkách, myčkách nádobí, varných konvicích a dalších spotřebičích, což zkracuje jejich životnost. Měkká voda chrání vaše spotřebiče a prodlužuje jejich životnost.
  • Snížení spotřeby energie: Spotřebiče, které nejsou zanesené vodním kamenem, pracují efektivněji a spotřebovávají méně energie.
  • Měkčí pokožka a vlasy: Tvrdá voda vysušuje pokožku a vlasy. Měkká voda je šetrnější, což vede k lepší hydrataci a zdravějšímu vzhledu.
  • Úspora pracích a čisticích prostředků: Měkká voda lépe reaguje s mýdly a detergenty, což znamená, že potřebujete méně čisticích prostředků na dosažení stejného účinku.
  • Lepší kvalita praní a čištění: Oblečení vyprané v měkké vodě je hebčí a déle si udrží barvy. Navíc měkká voda nezanechává skvrny a usazeniny na površích. 

Hormony v pitné vodě představují vážnou hrozbu pro vaše zdraví, ale s použitím správných filtrů a změkčovačů vody účinně minimalizujte jejich přítomnost. 

Jsme zde pro vás
Chcete pít opravdu čistou vodu? Napište nám nebo zavolejte. Společně vybereme vhodné zařízení, uvedeme ho do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne.
Provozovna a výdej zboží:
Pondělí - Čtvrtek: 9:00-16:00
Pátek: 9:00-12:00
Kontakt
Petr Syrovátka
Mezilesí 515/120
193 00 Praha 9
+420 724 345 402
info@upravvodu.cz
Nevyplňujte toto pole: