Nastavení změkčovače vody: Jak správně přizpůsobit tvrdost vody pro vaši domácnost

nastaveni-zmekcovace-vody

Tvrdá voda, bohatá na minerály jako vápník a hořčík, způsobuje usazování vodního kamene, zhoršuje účinnost spotřebičů a snižuje kvalitu vody pro každodenní použití. Správné nastavení změkčovače vody vám se vším pomůže a vy díky tomu budete pít opravdu čistou vodu. 

Proč je důležité správné nastavení změkčovače

Změkčovač vody funguje na principu iontové výměny, kdy dochází k nahrazení iontů vápníku a hořčíku sodíkovými ionty. Pokud je změkčovač špatně nastavený, může dojít buď k nedostatečnému změkčení vody, nebo naopak k přílišné úpravě, která vede  k nadměrnému obsahu sodíku ve vodě. Správné nastavení změkčovače vody je tedy klíčové pro zajištění optimální kvality vody, ochranu domácích spotřebičů a minimalizaci nákladů na provoz.

 

Zjištění tvrdosti vody

Prvním krokem při nastavování změkčovače vody je určení aktuální tvrdosti vody ve vaší domácnosti. Pro tento účel můžete použít buď testovací sady dostupné v obchodech, nebo si nechte provést laboratorní testy. V některých případech lze aktuální hodnotu tvrdosti zjistit i od místního dodavatele vody.

 

Nastavení tvrdosti na změkčovači

Změkčovače vody, neboli změkčovací filtry, pracují na bázi iontové výměny. Jsou naplněny speciální katexovou hmotou, která na sebe naváže ionty vápníku a hořčíku (celková tvrdost) a následně je přemění za ionty sodíku. U většiny typů změkčovačů můžete nastavit optimální tvrdost výstupní vody (záleží na typu řídící hlavy), případně si přikoupit tzv. by-pass, na kterém se dá tvrdost nastavit. S výběrem vhodného zařízení vám velmi rádi pomůžeme a to nejlépe na základě výsledků z rozboru vody.

Pravidelné monitorování a údržba

Správně nastavený změkčovač vody vyžaduje minimální údržbu, avšak i tak byste měli pravidelně kontrolovat jeho výkon. Doporučuje se provádět pravidelné testy tvrdosti vody, abyste se ujistili, že zařízení stále funguje optimálně. Dále je důležité doplňovat sůl, která je klíčová pro proces změkčování vody. U některých digitálních změkčovačů najdete upozornění na nízkou hladinu soli přímo na displeji.

Jak přizpůsobit nastavení změkčovače dle konkrétních potřeb

V některých případech budete muset upravit nastavení změkčovače podle specifických potřeb domácnosti. Například pokud máte členy rodiny s citlivou pokožkou nebo používáte vodu k napájení speciálních zařízení, jako jsou akvária nebo kávovary, může být nutné nastavit nižší tvrdost vody. Naopak v oblastech s extrémně tvrdou vodou může být potřeba nastavení zvýšit.

Nastavení změkčovače vody není složitý proces, ale je potřeba mu věnovat mu patřičnou pozornost. Jeho správné nastavení zajišťuje optimální kvalitu vody a ochranu vašich spotřebičů. Pravidelně také kontrolujte tvrdost vody a stav soli. 

Jsme zde pro vás
Chcete pít opravdu čistou vodu? Napište nám nebo zavolejte. Společně vybereme vhodné zařízení, uvedeme ho do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne.
Provozovna a výdej zboží:
Pondělí - Čtvrtek: 9:00-16:00
Pátek: 9:00-12:00
Kontakt
Petr Syrovátka
Mezilesí 515/120
193 00 Praha 9
+420 724 345 402
info@upravvodu.cz
Kontaktní formulář
Nevyplňujte toto pole: